Založ si blog

Albrightová v Bratislave. Ocenenie do rúk pošpinených krvou

Českú a slovenskú cenu za posilnenie euroatlantických vzťahov na bezpečnostnej konferencií GLOBSEC  si 16.apríla príde do Bratislavy prevziať bývala ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Medeleine Albrightová.

V rámci posilnenie transatlantických vzťahov sa Albrightová začala v časoch svojej najväčšej popularity urputne angažovať vo veci politiky Juhoslávie- na srdci jej ležal záujem etnických Albáncov, ktorých bolo nutné zachrániť od srbskej nadvlády a politiky Slobodana Miloševiča.

Spojencom pani ministerky  sa stal Hashim Taci ( neskôr nazývaný aj „darling of Albright“)  a jeho Kosovská oslobodzovacia armáda (UČK), ktorú pred ,, spojenectvom“ so Spojenými štátmi  americkými nenazval nikto inak ako teroristická organizácia. UČK sa pod zámienkou porušovania ľudských práv  a genocídy etnických Albáncov na území Kosvova dostala do konfliktu s Juhoslovanskou vládou, ktorý prerástol do občianskej vojny, ktorá bola spúšťačom pre ďalšiu činnosť lady Albright.

Letecké bombardovanie Srbska, ktoré Albrightová odsúhlasila a dodnes sa ním hrdí, bolo prvou bojovou misiou NATO, proti suverenite štátu a najväčšie bombardovanie v Európe od druhej svetovej vojny. Letecké bombardovanie Srbska nezranilo  len pomyselné srdce všetkých slovanských národov  (bombardované bolo  aj územie Vojvodiny, v ktorej dodnes žijú Slováci),bolo aj akousi prvou hrozbou pre celý svet. Zrazu tu bolo NATO, ktoré len tak môže zhadzovať bomby na civilné obyvateľstvo a narušovať suverenitu štátov.

S počítaním civilných obetí však na svetlo vyplávali aj iné fakty. Zistilo sa že bombardovanie bolo zahájené bez mandátu OSN a britská parlamentná komisia a OBSE ( Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) potvrdila, že dvetisíc mŕtvych kosovských Albáncov, pripisovaných Srbom bolo dielom UČK s cieľom vyvolať občiansku vojnu. S akým cieľom teda Albrightová randila s Tacim teda zrejme netreba nejako obšírnejšie vysvetľovať. Žeby si delili úlohy – ja spravím to a ty to ?!

Na jednej strane stojí cca dvetisícpätsto srbských civilných obetí , na druhej nezávisle Kosovo, prvá americká vojenská základňu na území Európy a Albrightovej rozbiehajúci sa biznis na Balkánskom polostrove (spoločnosť Albright Capital Management sa totiž zúčastnila na privatizácií kosovského Telekomu). Pýtam sa, čo má väčšiu cenu ?

Pre Albrightovú ľahko povedať. Tá totiž už v roku 1996 na otázku reportérky v televíznej relácií ,,60 minút“  či pol milióna mŕtvych irackých detí stálo za sankcie OSN voči Iraku odpovedala  takto:  „Myslím, že je to veľmi ťažké rozhodnutie, ale cena… Myslíme si, že to za to stálo“  Milá pani. A hlavne, že aj úprimná. Aj to sa cení.

V roku 2012 ju pri krste knihy v jednom z Pražských kníhkupectiev konfrontovala skupina ľudí s fotografiami z bombardovania. Chceli na ne podpis, lebo podľa nich je aj to jej dielo. To , že ani nesklonila hlavu ma neprekvapilo. To, že ľudia ešte nezabudli, áno.  Ale pozitívne.

A keby už Albrightová počas svojej politickej kariéry spravila hoci čo dobré začo by si vyššie spomínanú transatlantickú cenu zaslúžila , na „humanitárne bombardovanie Juhoslávie“  nikdy nezabudnime. A nikdy jej takúto vec neodpustime. Srbi dodnes neodpustili. Pre nich je to stále balkánska mäsiarka. A takým by sa ocenenia dávať nemali…

Ako ju privítali Česi vieme, ako ju ale privítame my ? Či ľudia stále nezabudli a neodpustili zistíme už 16.apríla.

Na sviatok práce si poprajme česť práci. A to doslova.

30.04.2016

,,A ty? Čím chceš byť, keď budeš veľký?“ ,,Bohatý“ Toto je jedna z častých odpovedí dnešných detí a mládeže na otázku, čo chcú v budúcnosti robiť, čomu sa chcú venovať, aké je ich vysnené povolanie. Ja sa však takejto odpovedi ani nečudujem. Deti a mládež vidia v televízií, počujú v rádiách, čítajú v novinách, ako ľahko sa dnes dá prísť [...]

Slovenských žiakov ničí samotné školstvo. Kultúra národa je v keli

28.04.2016

Kniha Sekerou a nožom od Pišťánka a Tarageľa musí byť stiahnutá zo zoznamu povinnej literatúry ! Toto požadujú cirkevní predstavitelia, učitelia a riaditelia škôl. Keď sme boli malí, čítavali nám rodičia rozprávky .Chudobný Jano sa vybral do sveta prekonal rôzne prekážky a našiel si princeznú. Škaredé káčatko, ktorému sa všetci vysmievali sa stalo krásnou [...]

Novodobá ukrajinská mučeníčka. Prosím, dajte nám pokoj so Savčenkovou !

21.04.2016

Nadežda Savčenková je bezpochybne najpopulárnejšia Ukrajinka posledného roka. Vidíme ju v televízií, počujeme o nej v rádií, čítame o nej v novinách. Dostávame informácie či dodržuje pitný režim, či veľa papá a pod. Riešime či ju ujo Peter navštívi alebo nenavštívi, či ju vymenia alebo nevymenia a ako je to s tými jej ľudskými právami a slobodami. [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14734x
Priemerná čítanosť článkov: 2947x

Autor blogu

Kategórie

Archív