Založ si blog

Slovenských žiakov ničí samotné školstvo. Kultúra národa je v keli

Kniha Sekerou a nožom od Pišťánka a Tarageľa musí byť stiahnutá zo zoznamu povinnej literatúry ! Toto požadujú cirkevní predstavitelia, učitelia a riaditelia škôl.

Keď sme boli malí, čítavali nám rodičia rozprávky .Chudobný Jano sa vybral do sveta prekonal rôzne prekážky a našiel si princeznú.  Škaredé káčatko, ktorému sa všetci vysmievali sa stalo krásnou obdivovanou labuťou. Princ mal toľko trpezlivosti, nevzdal sa a vyslobodil Šípkovú Rúženku. Dievčine Maruške pre jej dobré srdiečko pomohli aj samotní dvanásti mesiačikovia.

Keď sme boli malí, čítavali nám rodičia rozprávky. Načo sme ich čítali? Lebo nám niečo dali. Ukázali nám, že o šťastie treba bojovať. Nevzdať sa. Byť trpezlivý. Byť dobrý.  Ľúbiť. Ukázali nám že zlo musí byť potrestané, že krivdy nesmú byť zabudnuté. Že nesmieme druhým ponižovať, odsudzovať. Že aj keď si chudobný, škaredý, máš právo bojovať o svoje šťastie. Že treba vedieť pomoc prijímať, ale aj druhým pomáhať.

Neskôr sme v škole čítali napríklad Sama Chalupku – Mor ho.

No zahyň, studom večným zahyň, podlá duša, 
čo o slobodu dobrý ľud môj mi pokúša.
Lež večná meno toho nech ovenčí sláva,
kto seba v obeť svätú za svoj národ dáva.
A ty mor ho! — hoj mor ho! detvo môjho rodu,
kto kradmou rukou siahne na tvoju slobodu;
a čo i tam dušu dáš v tom boji divokom:
Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.

Načo sme ho čítali? Aby v nás bola prebudená láska k národu. Aby sme si začali uvedomovať, že nežijeme len v rodine, v škole, na ulici s kamarátmi, ale že sme súčasťou čohosi väčšieho. Čohosi čo spája aj Blaváka, Oraváka aj Východňára. Že sme súčasťou národa. Že ho máme milovať, chrániť a bojovať zaň.

Ďalej sme čítali Tri gaštanové kone, Ženský zákon, Statky – zmätky. Načo sme to čítali ?  Aby sme sa v ťažkých časoch dospievania zoznámili s láskou. Pravou láskou. Láskou, ktorá nesmie byť vynútená. Kúpená. Predaná. Láskou, ktorá prekoná všetky prekážky. Vydrži.

Potom sme dostali do rúk Živý bič alebo Červené víno . Načo sme to čítali ? Spoznali sme, v akej dobe žili naši predkovia. Že tu bola hrozná doba. Chudoba. Sociálna nespravodlivosť. Útlak. Strach. Bytostný nedostatok. Naučili sme sa vážiť si  plné chladničky, plné skrine, teplé izby. Naučili sme sa vážiť , že nemusíme pracovať tvrdo na poliach, s dobytkom, že sme mali relatívne pokojné  detstvo.

Načo sme čítali knihy Námestie svätej Alžbety, Keby som mal pušku alebo Smrť sa volá Engelchen? Aby sme prišli na to prečo je mier taký dôležitý. Aké sú hrôzy vojny, prenasledovania, politiky, neznášanlivosti.

A dnes, dnes budú deti čítať Pištánka a Tarageľa – Sekerou a nožom. ,,Ján bol taký vzrušený, že nevedel čo skôr,či má vyzliekať Annu, či sťahovať gate. Čo ak prídu starí? Napokon sa vyzliekol . Anna nechtiac zbdala jeho stoporený úd.Vo svetle televízora vyzeral ešte väčší, ako bol v skutočnosti. Anna sa tak zľakla, že jej panenská blana praskla skoro sama od seba.“ ( Pišťánek, Tarageľ, s.22-23)  

A ja sa pýtam načo budú žiaci čítať toto? Čo im to dá? Majú toho plné televízory, rádia, časopisy. Majú to doma, v partiách, na intrákoch.

Uvedomme si, že povinná literatúra nie je zbytočný prvok vo vyučovaní. Prináša deťom do ruky knihy, o ktoré by zrejme inak nezavadili. O ktoré by inak nemali záujem . A že primárnou funkciou takýchto diel je práve to, že v žiakoch rozvíjajú isté dobré vlastnosti, istý druh morálky, etiky, estetiky, kultúry, že im prinášajú poznatky z histórie. Že diela, ktoré sme čítali my, čítali aj naše mamky a otcovia, možno aj starí rodičia , a teda musia mať istú hodnotu. A ja sa pýtam akú hodnou má dielo Sekerou a nožom?

Viete si predstaviť žiakov na hodine, ktorí toto čítajú ? Čo to vyvolá? Akurát smiech. Deti sa začnú smiať, vykrikovať, podpichovať, iní sa budú hanbiť. Chtiac či nechtiac to vyvolá reakcie a učiteľ to s nimi bude musieť riešiť. A čo s nimi bude riešiť? Prvý sex? Toto je to, čo ma v deťoch vyvolať umelecké dielo ? Toto je to, čo sa má riešiť na pôde školy?

Niektorí hovoria cenzúra. Ja však hovorím, istý druh cenzúry musí byť aby sa zachovala kultúra v spoločnosti, ktorá bude postavená v budúcnosti práve na tých, ktorí zo škôl budú vychádzať. Nemôžeme prijať a zverejňovať všetko, len aby sme si mohli povedať, že je tu demokracia, sloboda slova a ja neviem čo ešte. Nemôžeme to robiť len preto, aby sme ukázali aká sme moderná krajina. Hlavne nie v takej oblasti ako je školstvo. Veď samotné školstvo sa výberom takýchto diel dehonestuje, ponižuje, zosmiešňuje a reprezentuje v zlom svetle.

Nemám proti knihe od pána Pištánka a Tarageľa nič. Nech si ju detí prečítajú. Doma. Počas voľného času. Aj táto kniha im má čo povedať. A bude pre nich zaujímavá. Ale povinná literatúra je tu nato, aby sa deťom dostali do rúk knihy, ktoré by pre nich inak zaujímavé neboli a ktoré  by si inak neprečítali. Máloktoré dieťa by si totiž sám od seba prečítalo Mor ho, Tri gaštanové kone alebo Živý bič. A toto sú skutočne hodnotné diela, ktoré sú pýchou našej kultúry, histórie, nášho národa. Takéto diela sú klenom nášho umenia, mali by byť príčinou našej národnej hrdosti.

A ak sa ďalšie diela od Timravy, Šoltésovej, Zelinovej , Ferka Kukučína, Tajovského, Mnačka, Tatarku, nedosali do učebných osnov na úkor tohto, tak Boj ochraňuj nás a chúdence deti, vzhľadom na to že už nielen v médiách ale aj vo verejnej inštitúcií sa im do hláv tlačia takéto veci. Školstvo musí totiž svojím obsahom ponúkať aj v tejto dobe alternatívu a nerobiť zo seba otroka modernej spoločnosti.

Na sviatok práce si poprajme česť práci. A to doslova.

30.04.2016

,,A ty? Čím chceš byť, keď budeš veľký?“ ,,Bohatý“ Toto je jedna z častých odpovedí dnešných detí a mládeže na otázku, čo chcú v budúcnosti robiť, čomu sa chcú venovať, aké je ich vysnené povolanie. Ja sa však takejto odpovedi ani nečudujem. Deti a mládež vidia v televízií, počujú v rádiách, čítajú v novinách, ako ľahko sa dnes dá prísť [...]

Novodobá ukrajinská mučeníčka. Prosím, dajte nám pokoj so Savčenkovou !

21.04.2016

Nadežda Savčenková je bezpochybne najpopulárnejšia Ukrajinka posledného roka. Vidíme ju v televízií, počujeme o nej v rádií, čítame o nej v novinách. Dostávame informácie či dodržuje pitný režim, či veľa papá a pod. Riešime či ju ujo Peter navštívi alebo nenavštívi, či ju vymenia alebo nevymenia a ako je to s tými jej ľudskými právami a slobodami. [...]

Albrightová v Bratislave. Ocenenie do rúk pošpinených krvou

10.04.2016

Českú a slovenskú cenu za posilnenie euroatlantických vzťahov na bezpečnostnej konferencií GLOBSEC si 16.apríla príde do Bratislavy prevziať bývala ministerka zahraničných vecí Spojených štátov amerických Medeleine Albrightová. V rámci posilnenie transatlantických vzťahov sa Albrightová začala v časoch svojej najväčšej popularity urputne angažovať vo veci [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14721x
Priemerná čítanosť článkov: 2944x

Autor blogu

Kategórie

Archív